بررسی سیستم عامل اندروید از نوع خام!
کمپانی گوگل از ابتدای معرفی و عرضه ی سیستم عامل اندروید، اهدافی مشخص را در طراحی و عرضه ی این سیستم عامل دنبال می کرده است. یکی از این اهداف این بوده است که همیشه سعی در عرضه ی سیستم عامل خود به صورت اوپن سورس یا متن باز داشته است. به لطف این مورد، سورس کدهای سیستم عامل اندروید در اختیار توسعه دهندگان قرار دارد و آن ها می توانند با دسترسی به کدهای اصلی، سیستم عامل اندروید را متناسب با سلیقه ی خود شخصی سازی نمایند. از همین رو، در سال های گذشته به شکل گسترده ای شاهد عرضه ی رام های اندرویدی بوده ایم که به وسیله ی اشخاص یا گروه های مختلف طراحی و تولید شده است.
پاسخ به این سوال که اندروید خام چیست در واقع کار آسانی نیست و برای پاسخ گویی به آن نمی توان تعریفی واحد را ارائه داد، اما می توان توضیحاتی را در این باره داد. اندروید خام در واقع خالص ترین نوع اندروید در پروژه اپن سورس می باشد. این نوع از اندروید پر استفاده ترین نوع از اندروید می باشد که که تمامی سازندگان از این اندروید استفاده می کنند. این اندروید همان اندروید پایه ای است که توسط شرکت گوگل طراحی شده و توسعه یافته است. در این نوع از اندروید شرکت هایی که محصولات اندرویدی می سازند دخالتی بر طراحی آن ندارند و بدون استفاده از پوسته های سفارشی آن را بر روی دستگاه های خود نصب می کنند. شاید این سوال را بپرسید که چرا تا کنون با این نسخه از اندروید رو به رو نشده اید؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت که بسیاری از شرکت هایی که اقدام به ساخت دستگاه های اندرویدی می کنند پوسته های سفارشی خود را بر روی اندروید خام پیاده می کنند که باعث می شود تا شما اندروید خام را در دستگاه های خود مشاهده نکنید.
گوگل در سال 2012 و هم زمان با المپیک لندن، از نخستین تبلت خود رونمایی کرد که نکسوس 7 نام داشت و در آن شاهد استفاده از اندروید 4.1 جلی بین بودیم. در حقیقت، این نخستین اسمارت دیوایسی بود که بروی آن از اندروید خام استفاده شده بود و پس از آن گوگل هر سال محصولات جدیدی را برای کاربران خود عرضه کرده است.
در آن زمان، سیستم عامل استفاده شده در تبلت نکسوس 7 که همان اندروید خام بود، از سادگی و در عین حال جذابیت کافی برخوردار بود. برای نمونه، کاربر به صرف زمان کمتری برای جست و جو در تنظیمات و یافتن بخش موردنظر خود نیاز داشت.
گوگل از نظر بسیاری از صاحب نظران، بهترین اکوسیستم در عرضه ی اندروید خام را برای کاربران خود داشته است. اما باید به این نکته هم توجه داشت که معمولاً رابط کاربری استفاده شده در گوشی های بهره مند از اندروید خام، از امکانات پایه ای بهره مند شده اند.
برای نمونه، قابلیت صفحه ی نمایش همیشه روشن یا AOD یکی از قابلیت هایی است که در سال های گذشته در میان کاربران از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار شده است. با استفاده از این قابلیت، کاربران می توانند بدون نیاز به چک کردن دائمی دستگاه و بازکردن قفل آن برای مشاهده ی نوتیفیکیشن های جدید، تنها با نگاه کردن به صفحه ی نمایش دستگاه از نوتیفیکیشن های دریافتی و اطلاعاتی چون ساعت، تاریخ و ظرفیت باتری دستگاه خود آگاه شوند. گوگل این قابلیت را از مدتی پیش در اندروید خام خود عرضه کرد و گوشی های پیکسل این کمپانی از این قابلیت بهره مند شدند. اما پس از آن که نوبت به شخصی سازی اندروید به وسیله ی شرکت های تولیدکننده ی گوشی های هوشمند رسید، بیشتر این کمپانی ها تصمیم گرفتند تا به دلایلی این قابلیت را از گوشی های خود حذف نمایند.
چراکه در آن زمان بیشتر گوشی ها از پنل های LCD استفاده می کردند که برای استفاده از قابلیت صفحه ی نمایش همیشه روشن، مصرف باتری بالایی را برای دستگاه به همراه داشت. اما در همان زمان، سامسونگ که در گوشی های خود از پنل های باکیفیت امولد استفاده می کرد، این قابلیت را با امکانات بیشتر در گوشی های خود بکارگیری نمود.
بنابراین، همانطور که احتمالاً متوجه شده اید، در برخی از مواقع رام های شخصی سازی شده امکانات کمتر و در برخی از شرایط رام های شخصی سازی شده امکانات بیشتری را در مقایسه با اندروید خام معرفی شده به وسیله ی گوگل در اختیار کاربران قرار می دهند.
اما در بخش قابلیت های نرم افزاری، گوگل همیشه تلاش داشته است تا با معرفی قابلیت های جذاب، تجربه ی کاربری بهتری را در اختیار کاربران اکوسیستم اندروید قرار دهد. این شرکت در سال 2014 از قابلیت Do Not Disturb رونمایی کرد که با استفاده از آن کاربران می توانستند با قابلیت های ویژه، صداهای پخش شده از گوشی خود را در زمان هایی خاص کنترل نمایند. یا در اندروید مارشمالو، شاهد عرضه ی قابلیت Doze بودیم که به عملکرد بهتر دستگاه در هنگام آماده به کار بودن آن کمک می کرد. در اندروید نوقا یا همان اندروید 7 نیز گوگل به صورت رسمی از قابلیت های مالتی ویندو، قابلیت شخصی سازی تنظیمات دسترسی سریع و قابلیت جابجایی سریع میان اپلیکیشن های مختلف را معرفی کرد. در سال 2017 هم این کمپانی با معرفی اندروید 8، از قابلیت های Ambient Screen و Project Treble که قابلیت بروزرسانی سریع تر دستگاه های اندرویدی برای کمپانی های تولیدکننده را فراهم می کرد، رونمایی کرد.
پوسته های معروفی که بر روی اندروید خام قرار می گیرند
همانطور که گفته شد شرکت ها و کارخانه هایی که دستگاه های اندرویدی می سازند از پوسته های متنوعی بر روی اندروید اصلی استفاده می کنند که شکل ظاهری و عملکرد آن متفاوت می شود از جمله شرکت هایی که پوسته های سفارشی خود را بر روی دستگاه های اندرویدی خود قرار می دهند می توان به سامسونگ اکسپرینس، اچ تی سی سنس، EMUI هواوی و OxygenOs شرکت وان پلاس اشاره کرد. در صورتی که دستگاهی را خریداری کنید که دارای اندروید اصلی یا خام باشد بسیاری از ویژگی ها را از دست می دهید از همان نسخه اصلی اندروید که توسط گوگل ارائه شده است استفاده خواهید کرد.
با اندروید خام به روز رسانی ها را زودتر مشاهده می کنید
یکی از بزرگترین مزیت های استفاده از اندروید خام این است که در صورتی که از این اندروید استفاده کنید خیلی سریع تر از سایر گوشی ها می توانید از آپدیت هایی که برای اندروید می آید با خبر شوید و از آنها استفاده کنید. دلیل این اتفاق هم به این علت می باشد که نسخه های جدید اندروید برای رابط کاربری اختصاصی شرکت های مختلف بهینه سازی شده اند.
نداشتن اپلیکیشن های Bloatware
مزیت بسیار بزرگ دیگر استفاده از اندروید اصلی و خام این است که این اندروید دارای اپلیکیشن های Bloatware یا همان اپلیکیشن های پیش فرضی که معمولا شرکت های سازنده محصولات اندرویدی این اپلیکیشن ها را بر روی سیستم شما قرار می دهند نمی باشد و شما می توانید بدون داشتن اپلیکیشن های اضافه کار خود را با دستگاه شروع کنید. به همین علت است که کاربرانی که از اندروید خام استفاده می کنند دیگر نیازی ندارند که برای حذف اپلیکیشن های از پیش نصب شده گوشی خود را روت کنند.
شکل ظاهری اندروید خام
اندروید خام دارای شکل ظاهری بسیار ساده ای است که تقریبا می توان گفت تمامی افرادی که از آن استفاده می کنند از شکل ظاهری آن نهایت رضایت را دارا هستند. رابط کاربری که این نوع از اندروید دارا می باشد با رابط کاربری پوسته های سفارشی که بسیاری از شرکت ها و کمپانی ها از آنها استفاده می کنند بسیار متفاوت می باشد.
موارد غیرقابل دسترس در اندروید خام:
1.عدم پشتیبانی از قابلیت One-hand Mode به منظور کوچک کردن صفحه نمایش
2.عدم توانایی تنظیم مجدد، تغییر اندازه یا پنهان کردن نوار ناوبری
3.در دسترس نبودن عملکردهای بیشتر برای کلید ناوبری
4.عدم توانایی تغییر رنگ تم گوشی
5.عدم توانایی تغییر فونت
6.عدم توانایی تغییر رزولوشن
7.عدم توانایی فعال کردن حالت مطالعه
اندروید خام مناسب برای تازه واردها
یکی از بهترین ویژگی های اندروید خام این است که افرادی که با تازگی استفاده از اندروید را شروع کرده اند به راحتی می توانند با آن ارتباط برقرار کنند. طراحی ساده این اندروید باعث شده است که سرعت آن نیز بیشتر شود و کاربرانی که به تازگی استفاده از این سیستم عامل را شروع کرده اند احساس بهتری نسبت به استفاده از آن داشته باشند.
چه دستگاه هایی دارای اندروید خام می باشند؟
یکی از سوالات بسیار مهمی که پرسیده می شود این است که کدام دستگاه ها از اندروید خام به عنوان سیستم عامل استفاده می کنند؟ معروف ترین و بهترین دستگاه هایی که از این اندروید استفاده می کنند دستگاه هایی هستند که توسط شرکت گوگل ساخته شده اند. گوشی های سری پیکسل و نکسوس از جمله دستگاه هایی هستند که از اندروید خام به عنوان سیستم عامل استفاده می کنند. گوشی های نوکیا که توسط شرکت HMD Global ساخته می شود معمولا دارای اندروید خام می باشند، شرکت لنوو که یکی از معروف ترین شرکت ها میباشد در سال 2017 اعلام کرد که از این پس به جای رابط کاربری Vibe Pure از اندروید خام در سیستم عامل خود استفاده خواهد کرد. یکی دیگر از شرکت هایی که از اندروید خام به عنوان سیستم عامل خود استفاده می کند اسنشال می باشد که توسط خالق اندروید اندی رابین مدیریت می شود و گوشی های هوشمندی که توسط این شرکت تولید می شوند نیز از اندروید خام در سیستم عامل خود استفاده می کنند.
اندروید وان
پس از این که استفاده از اندروید خام در بین بسیاری از دستگاه های هوشمند بیشتر شد شرکت گوگل تصمیم گرفت که این اندروید را کمی پیشرفته تر کند و امکاناتی را به آن اضافه کند و نسخه جدیدی از اندروید را رونمایی کند که نام این اندروید، اندروید وان خواهد بود، پس از این که این طرح کمی جدی تر پیگیری شد شرکت گوگل به این نتیجه رسید که مدیریت این کار را به سیستم عامل اندروید Go بسپارد.
اندروید خام بهتر است یا اندروید های معمولی؟
سوال آخری که در این مطلب به آن پاسخ خواهید داد این است که اندروید اصلی و خام بهتر است یا اندرویدهایی که از پوسته های سفارشی استفاده میکنند؟ برای پاسخ به این سوال باید بدانید که زمانی که یک پوسته سفارشی بر روی اندروید اصلی و خام قرار می گیرد ممکن است بسیاری از عملکردهای پایه این اندروید از بین برود که ممکن است مورد رضایت کاربر نباشد، این عامل باعث می شود تا سایر سیستم عامل ها همانند ios بهتر به نظر بیایند در حالی که در واقعیت این چنین نیست، بنابراین اندروید خام مزیت های بیشتری به اندروید های سفارشی سازی شده دارد.